Blinkové sirupy

 

Kopřivový sirup 3,5l vody, 3 citróny, 100 vršků kopřiv, 3 kg cukru krystal,5 lžiček kyseliny citrónové

Vodu svaříme s citróny, které umyjeme a nakrájíme na kolečka. Necháme vychladnout a přidáme vršky kopřiv. Necháme 24hodin vyluhovat, pak přecedíme a trochu vymačkáme. Přidáme cukr a kyselinu citrónovou, zamícháme, až se cukr rozpustí. Již nevařit, nalijeme do sklenic a dáme do chladna.

 

Proti kašli – pro dospělé: 1 litr zralých, omytých bezinek, 0.5 Obrazeklitru vody, 4 hřebíčky, kousek skořice, vaříme 30 minut. Šťávu prolisujeme, přidáme 500g cukru a svaříme. Po vychladnutí přidáme šťávu z ½ citronu a 0.5 litru rumu. Udržujeme v chladnu. Pijeme 4 lžíce denně.

ObrazekProti kašli – pro děti:1 kg vyzrálých bezinek otrháme, opereme a dáme bez vody do větší sklenice na 4 dny kvasit. Během kvašení bezinkami mícháme. Po vykvašení přidáme 1 kg cukru a lžičku šťávy z citronu. Vše pomalu zahříváme a pečlivě sbíráme pěnu. Podmínkou je aby se sirup nevařil a cukr se jen rozpustil. Horkou šťávu dáme do vyvařených sklenic a ihned uzavřeme. Uchováváme v chladnu. Pije se rozředěný jako sirup.

Šťáva se syrových brambor Obrazek

Čerstvá šťáva ze syrových brambor se užívá při léčbu zánětu žaludku ,vředové choroby a dvanácterníku .Užívat 3x denně po 2-3pol. Lžíce

Šťáva z černého jeřábu

Užívá se při arterioskleróze , k úpravě metabolismu a zánětu žaludku.Užívá se ½ hod před jídlem 3x denně 2-3 lžíce šťávy

Sirup z černého bezu Obrazek

25 květů černého bezu se po umytí přelije 2 litry převařené vychladlé vody a nechá se 24 hodin vyluhovat .Potom výluh scedit ,přidat 2 kg krystal.cukru a podle chuti až 70g kysel. citronové./Pokud chceme sirup bez chemického konzervačního prostředku ,pak je nutno přidat do 1 l výluhu alespoň 1,5 kg cukru k rozpuštění .Až se cukr za studena mícháním zcela rozpustí ,přidáme na špičku nože Petol a slijeme sirup do láhví.

Sirup proti kašli- sedmikráska obyčejná Obrazek

Hrst květů vhodíme do 1 l vařící vody a necháme 12 hodin macerovat poté scedíme a prolisujeme přes plátno.Do získané šťávy přidáme půl kila cukru a vaříme až do zhoustnutí. Užíváme 2-4 lžičky denně

ObrazekBřezový sirup

100g čerstvého březového listí ,líh90% 100g, vroucí vody 900g.Čerstvé lístky promísíme s lihem ,přelijeme vřelou vodou a necháme 24 hod. stát .Vylisovanou a přefiltrovanou šťávu svaříme s cukrem v poměru 1:1,8.Používá se k čištění krve a jako močopudný prostředek.

Sirup z lékořice lysé Obrazek

30g čerstvého kořene dáme do ¼ l červeného vína a 3 dny macerujeme v uzavřené láhvi Potom scedíme, kořem prolisujeme a do získané tekutiny přidáme 250g cukru .Mírně vaříme až do zhoustnutí. Užívá se 4-6 lžiček denně při chorobách močového měchýře a tělesné slabosti

ObrazekSirup z rakytníku 

 Má schopnost snižovat v těle obsah cholesterolu,tuku a cukru podporuje regeneraci organismu a chrání před sklerózou Šťávu získáme rozmačkání plodů dřevěnou vařečkou /vyvarovat se kovu / přecedíme přes plachetku ,abychom se zbavily zbytku rozdrcených slupek,dřeně a nečistot.Ve skleněné nebo porcelánové nádobě rozpustíme ve šťávě cukr a kyselinu citronovou .Na 1 litr šťávy dáme 1,6 kg cukru a 7g kyseliny citr. Naplníme sirup do čistých vyvařených lahvích ,které zazátkujeme a uschováme v chladu.

Sirup z jablečníku obecného Obrazek

100g suché natě macerujeme 24 hodin ve 3/4 l studené vody . Druhý den macerát scedíme a tekutinu vaříme do zhoustnutí.Užívá se při kašli 3xdenně lžička.

ObrazekMátový sirup

Do skleněné nádoby nasypeme 500g krystalového cukru a přilijeme 3/8 l studené vody Mícháním cukr rozpustíme a roztok pozvolna přivedeme do varu .Pěnu vzniklou při vaření odstraníme .Tím získáme naprosto čistý sirup ,vaříme asi 6 min ,pak přidáme 5 dkg. čerstvých ,omytých a pokrájených ,nebo 3 dkg suchých rozdrobených a prosátých lístků máty peprné a necháme krátce přejít varem ,nádobu odstavíme s ohně a dobře přikryjeme , necháme louhovat 30-40 minut .Pak sirup scedíme přes plátno a horký plníme do láhví užívá se při kašli a nachlazení ,při nechutenství a špatném trávení 3x denně polévková lžíce.

Sirup z podbělu léčivého

Do vhodné hliněné nebo skleněné nádoby naložíme vrstvu čerstvě nasbíraných a umytých listů podběle léčivého. Zasypeme vrstvou nerafinovaného cukru a položíme další vrstvu listů. Takto pokračujeme, dokud se nádoba zcela nenaplní. Necháme nějakou dobu odstát, aby se vrstvy usadily, a nádobu ještě doplníme. Nádobu vzduchotěsně uzavřeme (použijeme několik celofánových fólií) a zakopeme v zahradě. Nádobu zakryjeme dřevěnou deskou a přihrneme hlínou. Ve stejnoměrné půdní teplotě dojde ke kvašení. Po osmi týdnech nádobu vykopeme, vzniklý sirup převaříme a naplníme do lahví.

 

 

zdroj: www.nasebylinky